HET TEAM

Richard Bessis

Richard Bessis, afgestudeerd aan de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van Parijs XI, belegt sinds 1967 op de financiële markten. Zijn grote ervaring in de internationale aandelenmarkten, opties en termijnmarkten alsook zijn aanpassingsvermogen komen van pas als hij in 1985 wordt aangesteld als Secretaris-Generaal van de Bank Stern. In de commissie ter lancering van de MONEP (optiebeurs van Parijs) was Richard het enige lid vanuit het bankwezen. In 1988, na de overname van de Bank Stern door de bank SBS (nadien verenigd met UBS), blijft hij aan boord als Secretaris-Generaal met uitgebreide functies.
Na het succes van de fusie met de Bank Pallas te hebben verzekerd in 1992 geeft hij zijn ontslag om zich in 1993 bij een grote Europese familiale financiële groep aan te sluiten als executief en juridisch verantwoordelijke van alle internationale structuren tot in 2006. Vanaf dan wijdt hij zich volledig aan zijn privézaken.
Hij blijft permanent aanwezig op de financiële markten en beslist, gezien de omvang van de Europese crisis, om in Maastricht symbolischerwijze een vennootschap voor vermogensbeheer op te richten samen met zijn zakenpartner Vincent De Praet.

In 2013 is het zover: STEED Capital wordt geboren. De naam verwijst met een knipoog naar één andere passie; nl paardenfokkerij. Ter ere van de prestigieuze successen met de beste drafpaarden van de stal waarvan Richard sinds 1988 meerderheidsaandeelhouder is, krijgt de nieuwe vennootschap voor vermogensbeheer en beleggingsadvies de naam STEED Capital.

STEED Capital verkrijgt haar vergunning van de AFM in 2014. De ruim 47 jaar ervaring die Richard Bessis heeft opgedaan op de financiële markten zet hij nu in voor de cliënten van STEED Capital.

Liesbeth van Herk

Liesbeth van Herk studeert in 1999 af in macro-economische politiek en regionale economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Ze begint haar loopbaan bij Fortis Bank als Project Manager. Daar organiseert ze de aansluiting op het nieuwe beurssysteem en de eerste plannen voor de integratie van Fortis Nederland met Fortis België en Fortis Luxemburg. Na een kleine stap in een bedrijf gespecialiseerd in informatica voor financiële dienstverleners stapt ze in 2005 over naar GE Artesia Bank als Business Change Manager. Ze verbetert er alle processen van private banking en implementeert er de nieuwe Europese MiFID-wetgeving. In 2010 beslist ze samen met een teamleader tevens van GE Artesia Bank haar eigen vennootschap voor beheer en advies op te richten onder de naam HENS Vermogensbeheer. Ze bekleedt er voornamelijk de posities van Controle en Compliance Officer.

Geïnteresseerd om mee te werken aan de ontwikkeling van STEED Capital wordt ze aanvaard door de AFM om dezelfde functies voor STEED Capital te bekleden. De twee bedrijven zijn gescheiden maar delen de kennis voor de juridische en operationele activiteiten.

Vincent De Praet

Vincent De Praet, zoon van ouders uit twee taalgemeenschappen van België, volgt het secundair onderwijs in het Nederlands en behaalt vervolgens zijn licentie Economische Wetenschappen (econometrie) in het Frans aan de Université Libre de Bruxelles.
In 1998 begint hij onmiddellijk zijn loopbaan bij de beursvennootschap Leleux & Cie te Brussel. In 2001 wordt hij voor dezelfde vennootschap Gedelegeerd Agent van een nieuw kantoor in Waterloo. Hij is nauw betrokken bij de oprichting van dit kantoor. Vincent wil zijn cliënten bijkomende diensten leveren en daarom kiest hij ervoor om zich in 2007 bij de Compagnie Financière & Boursière Luxembourgeoise aan te sluiten. Zijn cliënten waarderen zijn beschikbaarheid en zijn luistervaardigheid alsmede zijn zorg bij de behandeling van hun wensen.

Tevens geeft hij cursussen bij verschillende beleggingsverenigingen en aan de hogeschool HUB. Hij is spreker bij verschillende financiële salons in België, Frankrijk en Nederland. Als expert in technische analyse hecht hij groot belang aan de fundamentele analyse. Ook de onderzoeken en historische studies over de financiële markten genieten zijn belangstelling.

Viertalig, met wortels in verschillende Europese landen en met een familiaal verankerde ondernemerszin, is de medeoprichting van STEED Capital samen met zijn zakenpartner Richard Bessis een logisch vervolg voor hem.

Eric Nemeth

Eric Nemeth, afgestudeerd aan de HEC Paris, start zijn loopbaan bij Saint-Gobain. Hij is er in 1986 de verantwoordelijke voor de privatisering van de groep en wordt daarna verantwoordelijk voor de financiële operaties en de investeringsrelaties. In 1989 wordt hij zakenbankier bij de Bank Stern-Groep SBS waar hij Richard Bessis ontmoet. Sinds zijn prille jeugd gepassioneerd door de beurs wordt hij in 1997 Algemeen Directeur bij Détroyat Associés, op dat ogenblik het belangrijkste onafhankelijk kantoor voor financiële en beursanalyses in Frankrijk.

Parallel hieraan begint hij te investeren in niet beursgenoteerde bedrijven (private equity). In 1999 wordt hij lid van het Uitvoerend Comité bij Deutsche Bank France, belast met de ontwikkeling. In 2004 beslist hij om op eigen vleugels te vliegen en richt hij een vennootschap voor risicokapitaal op, MacenInvest1, waarvan hij sindsdien de leiding waarneemt.

Hij realiseerde intussen meer dan 40 investeringen in niet beursgenoteerde bedrijven. Hij was of is nog steeds onafhankelijke bestuurder bij meerdere financiële, industriële en dienstenbedrijven. Geïnteresseerd in het project van STEED Capital beslist hij aan haar ontwikkeling deel te nemen.